Bosna i Hercegovina

 Bosna i Hercegovina je država u Jugoistočnoj Evropi. Graniči sa Hrvatskom,Srbijom i Crnom Gorom. Čine je 2 entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i entitet Republika Srpska te Brčko distrikt.Glavni i najveći grad je Sarajevo.

Iako relativno mala zemlja, Bosna i Hercegovina ima bogatu kulturu koja je imala veliki uticaj na ostale zemlje Balkana, a kadkad i na cijeli svijet. Ona se ispoljavala na raznim područjima ljudske djelatnosti, a uključivala je muziku, književnost, film, likovnu i primijenjenu umjetnost, te design i savremene medije.



Neovisnost je stekla 1.1992. Godine nakom odluke građana Bosne i Hercegovine referendumom o neovisnosti.Najveći gradovi Bosne i Hercegovine su:Sarajevo,Banja Luka,Zenica,Tuzla i Mostar.

Zastava Bosne i Hercegovine

Najznačjaniji eksponat Zemaljskog muzeja u Sarajevu je sarajevska Hagada,tradicionalna Jevrejska knjiga koju su Safardi donijeli u Sarajevo po svome izgonu iz Španije.


U Bosni i Hercegovini postoje evdentirane čak 262 manje ili veće rijeke. Stoga se za Bosnu i Hercegovinu s pravom može reći da je - zemlja rijeka. Nezagađena voda je svakako jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih prirodnih resursa. 

Najznačajnije rijeke Bosne i Hercegovine su: Sava,Drina,Bosna,Vrbas,Neretva i Una



 Godine 1992. grb zlatnih ljiljana nalazi svoju  upotrebu sa proglašenjem nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Zastava Republike Bosne i Hercegovine se sastoji od grba zlatnih ljiljana na bijeloj podlozi. 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

MOJ HOBI🖌